Artikel AD 30 oktober 2014

ARTIKEL IN HET AD 30 oktober 2014 (klik hier voor het artikel)

Beeld Lastdrager keert na smeekbedes terug in stad

Het beroemde beeld De Lastdrager komt terug naar de stad. Een replica van het bronzen origineel wordt volgende maand onthuld op de Wilhelminapier in Rotterdam. ‘Een wens gaat in vervulling’.

Iemand noemde De Lastdrager ooit het mooiste beeld van Rotterdam. Ná Zadkine dan. Een robuuste, bronzen creatie van kunstenaar Han Rehm, die vanaf 1950 schitterde op pakhuis De Eersteling aan de Rijnhaven, maar in de jaren ’90 – na de sloop van het veem – met eigenaar Steinweg verhuisde naar een anonieme spot bij de Waalhaven. Tot treurnis van onder anderen hoofd beeldende kunst en openbare ruimte Siebe Thissen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK), die merkte dat veel liefhebbers hemel en aarde bewogen om dit oer-Rotterdamse sculptuur terug naar de stad te halen.

Lastdrager AD

Envelopje

‘De Lastdrager is een symbool, wellicht groter dan De Verwoeste Stad. De arbeider, die z’n karige loon in een envelopje kreeg, en op z’n 50ste met een kapotte rug thuis zat.’ Het havenoverslagbedrijf Steinweg heeft het ‘zakkendragertje’ – zoals het figuurtje ook wel wordt genoemd – in zijn logo. ‘Dus je ziet ‘m overal op de wereld opduiken. In Afrika, Azië, Amerika. Wereldwijd wappert de vlag met De Lastdrager er op. Geen Rotterdams icoon schopte het zo ver.’ Juist toen Thissen de moed een beetje begon op te geven, kwam er hulp uit onverwachte hoek. ‘De nieuwe directeur van Steinweg, Ulf Boll, had op eigen houtje een replica laten maken. Een exacte kopie, 1 op 1, ook van brons en net zo grof, met de duimafdrukken er in. Die heeft hij geschonken aan burgemeester Aboutaleb. Ik was stomverbaasd toen ik het hoorde. Zoveel jaren geprobeerd, en nu opeens succes.’ Het stadhuis nam contact op met het CBK en de zoektocht naar een nieuwe plek voor De Lastdrager 2.0 begon. De originele plek was geen optie; de opstallen daar zijn allang verdwenen en een stuk kaalslag langs de haven ligt nog te wachten op bebouwing. ‘Vroeger keek je ‘m vanuit de metro recht in de ogen. Nu zou hij verloren gaan in de leegte.’

Lastdrager AD 2

Wilhelminapier

De keuze viel uiteindelijk op de Wilhelminapier, achter het nieuwe Luxor en naast de plek waar in de toekomst de woontorens Boston en Seattle moeten verrijzen. Op 13 november wordt het beeld onthuld. ‘Het is een fantastische locatie, in een gebied dat bol staat van de historie. De Holland-Amerika Lijn, Hotel New York, de vemen die er nog staan. En óók opvallend bij al die moderne wolkenkrabbers als New Orleans en De Rotterdam. Kijk, we kunnen wel high-tech en patserig doen, maar dat kan alléén omdat we ook iconische en krachtige werken als De Lastdrager hebben.’

De Lastdrager is een symbool, wellicht groter dan De Verwoeste Stad. De arbeider, die z’n karige loon in een envelopje kreeg, en op z’n 50ste met een kapotte rug thuis zat.

Siebe Thissen