Historie

De Lastdrager is een grote bronzen sculptuur van Hans Rehm die een arbeider uitbeeldt met een zware last op zijn rug. De Lastdrager bevond zich ooit hoog op pakhuis De Eersteling aan de Rijnhaven en was zo goed zichtbaar omdat de metro er vlak langs reed.

Eersteling50de lastdrager geveleersteling rotterdam de lastdrager 1983 stadsarchoef rotterdam - kopie

In 1899 werd graanpakhuis De Eersteling gebouwd op de hoek van de Rijnhaven Z.O. en de Hillelaan in Rotterdam. Eigenaar van het pakhuis was de vennootschap Het Nederlandsche Veem, later werd dit Pakhuismeesteren. In 1950 werd het gebouw, nadat het flink was beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, hersteld en gedeeltelijk vernieuwd; met name de buitenkant werd volledig gemoderniseerd.

lastdrager klein 2 a cop

Nadat de verbouwing gereed was werd het beeld De Lastdrager geplaatst in een hoekgevel van het pakhuispand. Onder de voet van het beeld was de tekst te lezen die onderaan deze pagina staat. De Lastdrager werd op 2 september 1950 onthuld door toenmalig burgemeester Pieter Oud. Op de oorkonde die destijds is opgemaakt ter gelegenheid van de onthulling van het beeld is ondermeer te lezen dat het beeld is bedoeld als symbolische laatste steen bij de voltooiing van de wederopbouw na de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog en markeerde de heropbouw van een tankinstallatie aan de Eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van de pakhuizen Celebes, Borneo en Sumatra aan de Wilhelminakade en de vernieuwing van De Eersteling, alle eigendom van de onderneming Pakhuismeesteren.

Als onderdeel van het project Kop van Zuid is De Eersteling gesloopt. Gelukkig is De Lastdrager bewaard gebleven en overgebracht naar het industrieterrein Waalhaven Z.Z. Het beeld staat thans bij de ingang van de onderneming C. Steinweg Handelsveem B.V. aan het Parmentierplein bij de Waalhaven (Steinweg was voorheen Pakhuismeesteren).

tn_P1230789tn_P1230783tn_P1230794

Een grafische afbeelding van De Lastdrager doet momenteel dienst als logo van C. Steinweg Handelsveem B.V. Het bronzen beeld is gecreëerd door Han Rehm en vervaardigd door bronsgieterij A. Binder. De oorkonde is gemaakt door J.A. Beun door middel van calligrafie en ingelijst door Kunsthandel Orion aan het Middellandplein 22 te Rotterdam.

Eersteling13pakhuismeesteren de eersteling z

Hierboven de ‘oude’ Eersteling die in WOII zwaar beschadigd werd; hieronder De Eersteling en een deel van de Rijnhaven in 1975 (archieffoto ADRD RN Lex de Herder).

rijnhaven

Wat zinloos werd vernield

Door ’t laffe krijgsgeweld

Is tot deez’ laatsten steen

Met Gode’s hulp hersteld

H.G.J. de Monchy (firmant Pakhuismeesteren)