Zoektocht

De nalatenschap van mijn vader, die vroeger werkzaam was bij Pakhuismeesteren en Pakhoed, omvatte ondermeer de originele oorkonde die is opgemaakt ter gelegenheid van de onthulling van De Lastdrager in 1950. Een paar jaar heeft deze oorkonde min of meer onopgemerkt in mijn werkkamer gehangen, tot het moment dat ik er meer van wilde weten.

Project5lastdrager oorkonde

Een zoektocht op Internet leverde de aanwijzing op dat het beeld gered was van de sloop en ergens in Rotterdam zou hangen aan “het pand van General Motors aan het Parmentierplein”.

Op 23 juli 2007 heb ik samen met mijn oudste dochter de zoektocht ondernomen. In de omgeving van het Parmentierplein hebben we alle gevels bekeken, maar zonder resultaat. Tijdens de tweede ronde hadden we meer succes: het beeld bleek niet aan een gevel te hangen maar op een sokkel te staan naast de ingang van een bedrijfsgebouw.

P1230794P1230783P1230789

Met de oorkonde onder de arm zijn we naar de receptie van het bedrijf, C. Steinweg Handelsveem, gegaan. De twee dames hoorden verbaasd ons verhaal aan, maar de oorkonde zag er toch wel erg echt uit… Daarna volgde een gastvrije ontvangst door de directiesecretaresse en een gesprek over het beeld, mijn vader en het bedrijf waar hij ooit gewerkt had.

Aangezien Steinweg Handelsveem in 2007 een jubileum vierde wilde men graag in bezit komen van een afschrift van de oorkonde. Dat was  een goede reden om een website te maken met daarop alle informatie die onze zoektocht heeft opgeleverd. Er was echter nog een reden: ons werd verteld dat veel mensen die destijds in de buurt woonden van De Eersteling (of het beeld vanuit de Metro zagen) het beeld missen. Door alle informatie op een website te zetten kon iedereen vanaf iedere plek op de wereld De Lastdrager weer zien. Dankzij die website hebben de afgelopen jaren veel mensen contact gezocht en mij van informatie voorzien, die ik telkens via de site weer gedeeld heb. Daardoor heb ik kunnen bijdragen aan het netwerk dat de herplaatsing van De Lastdrager mogelijk heeft gemaakt. Ik was dan ook blij verrast om oktober 2014 te vernemen dat het echt gelukt is. Ik heb dan ook graag mijn verhaal van de zoektocht verteld aan alle aanwezigen tijdens de onthulling. Ook was het bijzonder om die dag zoveel mensen te ontmoeten die iets hebben met het beeld waaronder Frits Rehm, de zoon van de maker van De Lastdrager.

lastdrager hvb abdore en harryO52A3064_zonder schaduw

Tenslotte nog de vraag: hoe is mijn vader aan de oorkonde gekomen. Het antwoord is simpel: bij een grote schoonmaak van het Pakhoed-gebouw aan De Boompjes in Rotterdam (zie foto hieronder) is de oorkonde destijds boven water gekomen. Niemand had door dat het iets bijzonders was en niemand wilde ‘m hebben waarna de oorkonde in de vuilnisbak verdween. M’n vader heeft ‘m toen gelukkig gered. De reden dat hij de oorkonde wel wilde hebben was dat degene die de oorkonde had gecalligrafeerd, dhr. Beun, ook ooit een gelukwens voor de geboorte van zijn dochter had gemaakt (in opdracht van Pakhuismeesteren). Het ging mijn vader dus vooral om de maker van de oorkonde. Vervolgens heeft de oorkonde vele jaren bij mijn ouders in huis gelegen en zelfs een aantal verhuizingen overleefd. Gelukkig maar!

Harry van Boven

Pakhoed Boompjes Rotterdam